Konditionstester

För vem?
Ett konditionstest är lätt att genomföra. Om du kan trampa på en cykel, kan du genomföra testet och få ett mått på din kondition.
Med hjälp av ett konditionstest får du ett underlag för att bedöma den fysiska orken och kapaciteten i cirkulationsorganen. Du får dessutom ett underlag för att föra ett samtal om hälsa, motion och livsstil.
Testet passar lika bra för den redan aktiva motionären som vill ha en bekräftelse på att din träning ger dig en bra kondition eller du som tänkt börja träna. Tänk på att om du medicinerar mot högt blodtryck påverkar det ditt resultat.

Varför?
För att få ett nuläge av din fysiska hälsa. Vikten av att sätta upp ett mål. Du kan även få råd hur du ska lägga upp din träning, för att sedan jämföra effekten av din träning vid ett uppföljningstest.

[Till toppen]

Testet: Hur går det till?
Du bör vara ombytt och med idrottsskor på dig. Testet börjar med att vi fyller i ett dokument för att bestämma den belastning du ska genomföra ditt test på. Därefter mäter vi längd, vikt, midjemått, kroppsfett och blodtryck.Nu är det dags att sätta sig på cykeln. Ett pulsband registrerar din puls under testet. Du cyklar mellan 6-10 min på en belastning som för de allra flesta personer upplevs som något ansträngande. Testet avslutas och du får ett individuellt testvärde baserat på din kroppsvikt, ålder och kön.

[Till toppen]

VAD DU SKA TÄNKA PÅ INFÖR ETT TEST!
Eftersom detta test innefattar ett fysiologiskt test som är beroende av ett flertal faktorer som kan göra testet missvisande bör du tänka på följande:

  • Boka av testet om du har en förkylning, infektion eller skada som begränsar dig vid cykling på testcykeln.
  • Du ska inte ha tränat hårt de senaste 48 timmarna så att du fått träningsvärk.
  • Inte äta mat, röka, snusa, drick te, kaffe eller alkohol 2 timmar innan testet.
  • Kvinnor bör inte menstruera i samband med testet.
  • Du bör byta om till träningskläder och ha skor på dig.
  • Testet betalas kontant. Räkna med att testet tar 1 timme.

[Till toppen]

HPI konditionstest
Jag har under januari 2013 utbildat mig hos HPInordic och har nu även möjlighet att använda mig av HPI´s konditionstest som är webbaserat och du får även resultatet presenterat på en snygg utskrift:

Hur går HPI konditionstest till? Läs mer här

Så här ser en utskrift av ett genomfört HPI Konditionstest på cykel

PS! Du har även möjlighet komplettera ditt konditionstest med en Hälsoprofil, läs mer under fliken Hälsoprofilsbedömning.

[Till toppen]